Cafe de Goya

kek, pasta,kurabiye tarifleri ve yaşam günlükleri

KEK, BÖREK VE ÇÖREK YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Bir hamur işi veya kek  hazırlamanın püf noktaları var tabikii.. Yararlı bilgiler diye bir bölüm açıp, bunlarla ilgili detayları vermeye başladık artık. İlk olarak, kek yapmanın püf noktaları diye bir yazım var, sonrasında çikolata eritme şekilleri  hakkında birşeyler de yazdım. Bu bilgiler nerden alınma derseniz.., bunlar yıllardır yapılan deneme yanılmalarla derlenen bilgiler. Tabiki, bazı şeyleri öğreniyorsunuz.. 
    Örneğin  kefir, keklere katıldığında  hamura inanılmaz bir etki yaratıyor ve kabarmasını sağlıyor. Sonra, kekinizin içine ne katarsanız katın,  içine birkaç damla limon sıkınca kattığınız kabartma tozu ile etkileşime giriyor ve limonun asidi kabartma tozunu tetikliyor. Fırınlar mesala, her yerde yüzlerce tarif var ve yüzlerce de derece ayarı var. 170 derece, 180 derece gibi.. arkadaşlar asla benim fırınımın derecesi sizinkini tutmaz. Öncelikle fırınınızı iyi tanımanız gerekiyor. Kaç derecede neyi nasıl pişiriyor gibi. Bunu anlamanın çok da basit bir yolu var. Fırına beyaz bir kağıt atın. Kağıt, 5 dk. da sarı bir renk alırsa derecesi 100-130 derecedir. Buna hafif ısı denir. Fırına atılan kağıt 5 dk. da koyu sarı hal alırsa fırının derecesi 140-170 derecedir. Buna orta ısılı fırın denir. Fırına atılan kağıt 5dk. da simsiyah olursa fırının derecesi 175-225 derecedir. Buna yüksek ısılı fırın deniyor. Belki de şimdiye kadar çok güzel kekler yaptınız ama, pişirme dereceleri ve püf noktaları yüzünden iyi olmadılar.
    Gelelim mayalı hamurlara.. Mayalı hamurla bir börek yada kurabiye yapıyorsanız, çok sabıra ihtiyacınız var demektir. Nedeni ise, mayalı bir hamur uzun süreçlerde mayalanır ve sıcak ortam ister. Ne kadar mayalanma süresi verirseniz o oranda da yaptığınız herşey çok güzel olur. Maya hamurda etkileşmeye geçmeden kullanırsanız, sonuç kabarmamış ve taş gibi poğaça ya da çörek olarak size geri döner. Bazı tariflerde hamuru mayalayıp bir gün beklettiğimiz bile olmaktadır.
Daha pek çok konuda pek çok püf noktası var.
    Yararlı bilgiler adı altında açtığım yeni bölüme göz gezdirin…

About these ads

Single Post Navigation

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: